Felnőttekkel

 

Mire számítsak, amikor pszichológushoz fordulok?

 

Az első alkalom egy orientáló, probléma-feltáró beszélgetés. Ez az alkalom 60 perces, melynek célja a megkeresés okának körbejárása és a folytatás, az adekvát beavatkozás meghatározása. Amennyiben a problémakör kompetenciahatáraimon túlmutat, úgy segítek megtalálni azt az ellátási formát, mely a kliens érdekeit szolgálja és megoldás lehet a problémára. Amennyiben az első alkalom során úgy határozunk, hogy megkezdjük a közös munkát, úgy megkezdődik az ún. diagnosztikus fázis, mely ezt követően 3-5 alkalom. Ezen alkalmak során tesztfelvétel és a kliens eddigi múltját feltáró, célirányos beszélgetés folyik. Ebben a fázisban történik meg az első „képezés” (KIP) is, hogy legyen erről a módszerről személyes élménye a kliensnek. Ezt követően az utolsó, visszajelző alkalom során határozzuk meg közösen, hogy hogyan kívánjuk folytatni a közös munkánkat.

 

Meddig tart a közös munka, milyen ütemben találkozunk?

A nagy egyéni és helyzeti variabilitás miatt nehéz általánosságban meghatározni, hogy meddig tart a közös munka. Mércéje a tünetek javulása, a kitűzött célok elérése, annak megélése, hogy értelme van a közös erőbefektetésnek. Ha nem volt konkrét időpont kitűzve, a folyamat befejezését bármelyik fél kezdeményezheti, közös megbeszélés, megegyezés tárgyát képzi.
Az egyéni ütemezés eltérő lehet, egyéni megállapodás tárgyát képzi, de általánosságban elmondható, hogy a találkozások gyakorisága heti egy alkalom, egy ülés 50 percig tart. Krízishelyzet kialakulásakor, vagy az adott probléma jellegétől függően az ütemezés ettől eltérhet.

 

Vihetem-e a babámat az alkalmakra?

Tapasztalatom, hogy a gyermekükkel otthon levő édesanyákban ez az időszak sok érzést, emléket felkavar, új feladatok és kihívások elé állítja az anyákat, apákat, családokat. Ebben az érzelmekkel teli érzékeny időszakban egyre gyakrabban éled fel az önismeret iránti igény az anyákban – ez egyfajta belülről jövő igény. Mindezzel egy időben a kisgyermek nevelésével kapcsolatosan is egymásnak ellentmondó információkkal van teli a körülöttünk lévő világ, melyben így eligazodni olykor elég nehéz – ez pedig megteremti a kívülről jövő igényt az önismeretre, önmagunkba és gyermekünk lelkébe való betekintésre.
Ha 3 év alatti gyermekével kapcsolatosan lennének kérdései, szeretné saját reakcióit megérteni, és/vagy önismeretét mélyítené, akkor ebben is segítségére tudok lenni.
Rendelőnk baba-barát, beszélni még nem tudó totyogó-kisgyermek részt vehet az üléseken, konzultációs alkalmakon, számukra is rendszeresen fertőtlenített, tisztított, jó állapotú játékok állnak rendelkezésre. A beszédet értő, beszélni tudó kisgyermek jelenléte viszont nem javasolt, ez esetben már az alkalom idejére a gyermek felügyeletének az ülésen kívüli megoldása szükséges.